Als je contactlenzen wilt dragen, dan moet je kiezen voor harde of zachte lenzen. Maar welk soort past het beste bij jouw ogen, levensstijl en wensen? Om je een beetje verder te helpen, hebben wij de verschillen op een rij gezet. Zo ga jij goed voorbereid naar de opticien!
Dagelijks doen ruim anderhalf miljoen Nederlanders ’s ochtends hun contactlenzen in. Dat is niets voor niets: ze zijn fijn als je geen bril wilt dragen, gaat sporten of een feestje hebt. Er zijn talloze soorten contactlenzen, zodat je gegarandeerd lenzen vindt die geschikt zijn voor jouw ogen.
Overweeg je over te stappen van een bril naar contactlenzen of blijkt na een oogmeting dat je lenzen nodig hebt? Dan moet je kiezen tussen harde of zachte lenzen. Daarom staan wij stil bij:
- De geschiedenis van contactlenzen
- Wat zachte lenzen zijn en welke voor- en nadelen eraan kleven
- En wat harde lenzen zijn, met de bijbehorende voor- en nadelen
Een oogmeting wijst uit of je lenzen nodig hebt. Vervolgens beslis je samen met de opticien welk soort lens het beste bij je past. Maak een afspraak voor een vrijblijvende meting of loop binnen bij een Pearle bij jou in de buurt!

Een klein stukje geschiedenis over de contactlens
Het idee voor contactlenzen stamt al uit 1508. Leonardo da Vinci ontwierp de allereerste contactlens. Maar het idee werd in 1636 pas uitgewerkt tot een ruwe schets, waarin wiskundige René Descartes omschreef hoe een met water gevuld buisje het zicht kon verbeteren. Maar veel verder dan dat kwam ‘ie niet.
Na jarenlang onderzoek werd er in 1888 een lens ontworpen die lijkt op de contactlens van vandaag de dag. Er volgden talloze ontwikkelingen, waarna in de jaren ’50 lenzen niet meer weg te denken waren in de Verenigde Staten. Pas in 1973 werd de eerste zachte contactlens geïntroduceerd waardoor deze populariteit van harde lens razendsnel kelderde.
Maar, dat wil niet zeggen dat harde lenzen altijd ongeschikt zijn. Integendeel: soms zijn ze zelfs een betere optie dan zachte lenzen! Om je een beeld te geven van de verschillen tussen hard en zacht, hebben wij de kenmerken, voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.
De verschillen tussen harde (vormstabiele) en zachte lenzen
Wat zijn zachte lenzen?
Het is niet vreemd dat zachte lenzen razend populair zijn. Ze zijn makkelijk in gebruik en voelen comfortabel aan doordat ze zijn vervaardigd uit de meest kwalitatieve en zuurstofdoorlatende materialen.
Dit kwalitatieve materiaal is een soort polymeer, dat zacht en flexibel wordt zodra het vochtig wordt. De lenzen zuigen zich makkelijker vast aan het oog en sluiten perfect aan op de vorm van je ogen.
Je vervangt zachte lenzen dagelijks, wekelijks of maandelijks om vervuiling (en daarmee oogirritaties- of infecties) te voorkomen. Het materiaal wordt immers vermengd met stoffen in het traanvocht, dus ook bacteriën blijven kleven. Daarom is het van groot belang om de lenzen dagelijks goed schoon te maken en te bewaren in een speciale lenshouder.

Wat zijn de voor- en nadelen van zachte contactlenzen?
Zachte lenzen bieden talloze voordelen, omdat deze…
- veel comfort bieden
Zachte lenzen sluiten perfect aan op de vorm van jouw ogen én zijn vervaardigd van zuurstofdoorlatende materialen.
- de kans verkleinen op vuiltjes onder de lens
De lenzen bedekken immers een groot deel van het oog en zuigen zich vast, waardoor ze er niet zomaar uit kunnen vallen. Handig, als je veel sport of een drukke baan hebt!
- een korte gewenningstijd van je vragen
Draag je voor het eerst lenzen? Dan kun je even het gevoel hebben dat er ‘iets in je oog zit’. Gelukkig is dit gevoel na enkele dagen verdwenen!
Maar er zijn ook nadelen, want zachte lenzen…
- moet je goed schoonmaken en onderhouden (en dat kost geld)
Zachte lenzen worden week zodra ze vocht opnemen en nemen – naast vocht – ook makkelijker bacteriën op. Hierdoor is het van essentieel belang om ze goed te onderhouden met lenzenvloeistof en tijdig te vervangen! Zachte lenzen zijn daarom duurder in aanschaf en onderhoud dan harde lenzen.
- hebben een vergrote kans op infecties
De lenzen zuigen zich vast waardoor er minder zuurstof bij je ogen komt. Hierdoor kun je te maken krijgen met irritaties en zelfs blijvende klachten. Heb je snel last van droge en/of geïrriteerde ogen en wil je geen harde lenzen dragen? Dan bieden daglenzen wellicht de oplossing. Deze lenzen zijn gemaakt van het meest zuurstofdoorlatende materiaal en bieden het meeste comfort van allemaal!
Wat zijn harde lenzen?
Harde lenzen – ook wel vormvaste of vormstabiele lenzen genoemd – worden niet meer vervaardigd van glas, maar van hard en transparant kunststof. Dit kunststof laat veel zuurstof door en heeft een lange levensduur. Als je sterkte niet verandert, kun je er zelfs enkele jaren mee doen!
De lenzen zijn kleiner dan zachte lenzen en drijven op je traanfilm, voor je pupil en iris. Ze worden speciaal voor jouw ogen geslepen, zodat je het beste zicht ervaart. Ze worden geslepen in de vorm van je hoornvlies en blijven door het harde materiaal, gewoon in vorm.
Of ga voor nachtlenzen
Wil je overdag geen lenzen of bril dragen? Dan kun je ook kiezen voor nachtlenzen (een goed alternatie voor een laserbehandeling). Deze doe je ’s avonds in en maakt jouw hoornvlies iets platter. Hier voel je niets van, maar je merkt de volgende dag wel verschil: je ziet gewoon scherp zónder een hulpmiddel!

Wat zijn de voor- en nadelen van deze vormstabiele lenzen?
Ook harde lenzen bieden talloze voordelen, omdat deze…
- voordelig én duurzaam zijn (beter voor het milieu!)
Harde lenzen hebben een langere levensduur dan zachte lenzen en hoef je minder vaak te vervangen. Ze gaan zelfs enkele jaren mee (mits je sterkte onveranderd blijft, natuurlijk). Hierdoor zijn harde lenzen niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Je gooit ze immers niet dagelijks, wekelijks of maandelijks bij het vuil.
- gezonder zijn voor je ogen
Het materiaal waarvan de contactlenzen zijn gemaakt, laat meer zuurstof door en verkleint de kans op infecties. Als je gevoelige/droge ogen hebt of regelmatig infecties of irritaties ervaart, dan bieden deze lenzen de uitkomst.
- zeer geschikt zijn voor astigmatisme
Bij astigmatisme – ofwel, een cilindrische afwijking – heeft jouw hoornvlies een onregelmatige vorm. De harde lens wordt perfect op maat geslepen, waardoor je het beste zicht ervaart.
Maar er zijn ook nadelen, want harde lenzen…
- voelen minder comfortabel aan
Harde lenzen sluiten niet volledig aan op je ogen, waardoor ze minder comfortabel aanvoelen. Ook kunnen er sneller vuiltjes achter verdwijnen, doordat de lens kleiner is dan de zachte variant.
- vallen makkelijker uit je ogen
De lens zuigt zich niet vast aan je oog waardoor je een risico loopt om een lens kwijt te raken. En da’s geen leuk én een duur grapje! (wel biedt dit een voordeel bij het uitdoen van je lens: door aan je ooghoek te trekken, valt ‘ie zo in de palm van je hand!).
- hebben een langere gewenningstijd
Waarschijnlijk moet je enkele weken wennen aan het dragen van harde lenzen. Bij zachte lenzen is het slechts enkele dagen.
Benieuwd welk soort lens het best bij je past? Onze opticiens denken graag met je mee en voorzien je van het beste, persoonlijk advies. Maak een afspraak voor een vrijblijvende meting of loop binnen bij een Pearle bij jou in de buurt!
Het bericht Harde of zachte lenzen? Ontdek de verschillen en maak de juiste keuze voor jouw ogen verscheen eerst op Pearle Opticiens Blog.